Leveransstrul påverkar badrumsrenoveringar

Under pandemin exploderade svenskarnas intresse för att renovera och fixa i hemmet. Det är en trend som delvis har fortsatt. Men på grund av olika anledningar är det stora leveransproblem av olika produkter. Komponentbrist och transportstrul gör att det kan uppstå långa väntetider för att få olika saker. För att vara säker på att hitta bra badrumsmöbler till badrumsrenoveringen är det en bra idé att beställa i god tid innan du behöver dem.

Badrumsindustrin har haft svårt med leverans av produkter

Kunder fick i början på året vänta väldigt länge på bland annat varmvattenberedare och luftvärmepumpar. Badrumsindustrin har varit hårt ansatt av den långvariga komponentbristen som har varit. Så om du ska renovera badrummet och hittar bra badrumsmöbler som finns i lager är det bra att slå till direkt. Det är många som har blivit förvånade över att produkter och badrumsmöbler som bara har varit att hämta på hyllorna och i butiker inte längre finns tillgängliga. I början på året var det allt från duschartiklar till kommoder som hade förlängda leveranstider. Kriget mellan Ukraina och Ryssland har också påverkat leveranser av olika produkter. Bland annat behövs lera för keramisk beklädnad och Ukraina levererar en enormt stor mängd lera varje år. Den ukrainska leran anses även vara den bästa.

Planera renoveringen

För att inte riskera att stå med ett halvfärdigt badrum är det bra att lista vilka funktioner och detaljer som du vill ha i badrummet och kolla om det är genomförbart. Fundera över vilka detaljer som är viktigast för dig. Om du ska anlita en hantverkare kan du i samråd med denne planera renoveringen på bästa möjliga sätt. Till vissa saker är det en bra idé att anlita en hantverkare för att inte få problem i framtiden. Eljobb är förbjudna att göra själv så det måste du ta hjälp med om renoveringen innefattar något sådant.

Professionella aktörer får pausa renoveringar och nybyggnationer

Bristen på byggmaterial har även gjort att många nybyggen har fått skjutas upp och när energipriserna kraftigt började stiga fick många trycka på pausknappen för renoveringar och byggnationer. Många större företag inväntar att läget ska bli mer stabilt innan arbeten och projekt kan återupptas.