Allt fler sopåkare säger ifrån

Strejken började med att sopåkarna från företaget Reno Norden begärde högre lön och bättre arbetsvillkor. Efter att företaget inte mötte deras krav så bestämde sig hela personalen för att säga upp sig. Nu har strejken spridit sig vidare till andra sophämtningsföretag i Stockholmsområdet, vilket har medfört att det nu inte finns någon sophämtning i staden.

Om inte sopföretaget gör något för att behålla sina anställda så kan det ha stora konsekvenser. Gatorna skulle tappa sin charm och det skulle inte längre vara så mysigt att vara ute och gå med sin Bugaboo Donkey barnvagn. Att tvingas färdas genom sopor ute på gatan är inget man ska behöva göra.

Sopåkarna hade ställt krav om att företaget skulle höja samtliga sophämtares lön. Joaquin Ansoleaga Suarez, 43, sopåkarnas talesperson berättar följande för Aftonbladet:

– Reno Nordens lönestrategi är att ge våra pengar till aktieägarna och inte till vi som jobbar här. Så de vill förstöra framtiden för 50–70 familjer bara för att de vill tjäna pengar och ta det utomlands. Och det går vi inte med på.

Läs mer om Aftonbladets intervjuer med de som strejkar i Stockholm.

Jan Spanedal, fackklubbsordförande för Transport på Reno Norden har bekräftat att det är 65 sopåkare som har sagt upp sig från Reno Norden.

Efter att de anställda på Reno Norden tog taktpinnen och stod för sitt ord och sade upp sig när kraven inte möttes så har det skapat ringar på vattnet. Nu så är Stockholms stad utan sophämtning då samtliga sopåkare antingen har sagt upp sig eller strejkar.

Lorant Alföldi, 39,  är en av talespersonerna för Liselott Lööfs sopåkare. Han säger följande till Aftonbladet:

Om vi alla går i strejk så kommer sopberget att växa, inte bara på Renos områden utan också på våra områden. Och då kommer ju allmänheten och politikerna undra vad fasen som händer. Då blir det mer press på Stockholm Vatten och Avfall att lösa situationen.

Det som delvis ligger bakom strejken är att de anställda på Reno Norden har tidigare begärt löneökning för deras hårda arbete, men företaget tog istället följande beslut:

Istället för att officiellt arbeta 29.5h/vecka så skulle de istället arbeta 34.5 till samma lön som tidigare.

Joaquin Ansoleaga Suarez berättar för Aftonbladet att dessa siffror inte stämmer, utan att de arbetar betydligt mycket mer än så.

– Det är ingen som jobbar de timmar som de säger

– Det är effektivt arbete – vi tar inga luncher. Vi tar en kaffe och har en macka eller bananer eller någonting som vi käkar i bilen. Räknar man ut det där så jobbar vi 33 timmar i veckan och om vi skulle ha tagit lunch snackar vi 37–38 timmar i veckan. De får det att låta som att vi är lyxåkare och det är vi verkligen inte.

Du hittar mer information om bakomliggande orsaker till strejken här