Lokala medier

I Sverige finns det många lokala medier. Från dagstidningar med ett regionalt bevakningsområde och Sveriges Radio P4:s lokalradiostationer,till de riktigt lokala tidningarna eller nyhetssajterna som kan fokusera på en stadsdel i de mest extrema fallen. De regionala dagstidningarna har ofta lokalreportrar och ett par sidor reserverade för de olika småorterna i sitt spridningsområde. Vill man ha rent lokala nyheter och evenemangstips duger däremot endast den lilla lokaltidningen, som oftast kommer ut en gång i veckan. Nu för tiden har de alla även en nyhetssajt så man kan hålla sig uppdaterad dagligen.

Lokalmediernas styrka ligger i att de är närmare sina läsare och lyssnare och har därigenom lättare att skildra händelser och nyheter utifrån invånarnas intresse. I lokalmedia bevakas ofta de lokala fullmäktigesammanträdena och om det finns en brännande fråga är intresset från allmänheten stort. Det kan till exempel handla om nedläggningen av ett dagis eller öppnandet av ett LSS-boende. De stora riksmedierna har aldrig tid och plats för att skildra det lokala och därför läses lokaltidningarna oftast med ett större intresse än rikstidningarna.

Lokalmedierna hjälper till att motverka medieskuggan i Sverige som skulle vara mycket större utan dem. Eftersom många lokaltidningar dessutom distribueras till alla hushåll i området kan de vara den enda kanalen för nyheter som befolkningen möter. I många så kallade utsatta områden har inte invånarna ekonomiska möjligheter eller intresse av att prenumerera på en morgontidning, däremot kommer oftast lokaltidningen hem i postlådan gratis och hittar alltid sina läsare.

De stora medierna bryr sig aldrig om förorten eller landsbygden innan det händer något våldsbrott eller naturkatastrof. De åtnjuter därför inte heller något särskilt högt förtroende bland lokalbefolkningen. Lokalmedia däremot finns alltid närvarande och skildrar vardagen liksom de mer aparta skeendena.

Lokalmedia har också alltid en stor lokal bevakning av idrotten. Vill man veta något om de lägre seriematcherna och de lokala idrottsklubbarna finns det materialet bara i lokaltidningen. Inte ens radions P4 tar upp sådan lokal sport. Det gör de bara om lokallaget spelar i allsvenskan eller super-ettan.

Ingen kan som lokalmedia koppla ihop det lokala näringslivet med de potentiella kunderna. Som småföretagare inom tjänstesektorn får dina annonser i lokalpressen stort genomslag och huggade köpare får snabbt överblick på utbudet som finns i närområdet. Till exempel säljare av Alla hjärtans dag pyssel annonserar med fördel inom lokalpressen eller försöker få uppmärksamhet på olika sajter.

De lokala evenemangstipsen utgör en viktig del av lokalpressens annonser. När evenemanget går av stapeln finns det ofta en reporter från lokaltidningen eller den lokala nyhetssajten på plats för att bevaka vad som händer. Du som läsare får aldrig reda på sådana lokala evenemangstips i något annat forum. Du får snabbt veta om filmerna som går på den lokala bion, var och när det är dans, guidade turer eller svampplockarkurser bland mycket annat.