Alternativa medier

Public service i olika länder har på senare tid fått utstå mycket kritik för att mörka sanningar eller vara alltför politiskt korrekta. Och i och med att de sociala

medierna har fått ett sådant uppsving så har detta också bäddat för de alternativa mediernas intåg i samhället. Man kan idag hitta alternativa medier på både höger- och vänsterkanten, men också alternativa medier som vare sig vill luta sig åt det ena eller det andra hållet.

De alternativa medierna är normalt sett motsatsen till massmedia och den traditionella media som finns. Med detta sagt, så kan alternativa medier både avse radioprogram, tidningar, online-tv och andra kanaler. De alternativa medierna är privatägda, till skillnad från de statligt ägda kanalerna.

Publicera egna nyheter

Ett fenomen med en del av de alternativa medierna, är att vissa erbjuder besökarna själva att publicera innehåll när det har granskats. På ett sätt kan dessa alternativa medier ses som en mix av en nyhetssajt och en social media-kanal där folk får ta ställning och själva uttrycka sina åsikter. Ett exempel på det är Nyheter 24 i Sverige och Indymedia som bildades i Seattle men som idag arbetar globalt. Det positiva med detta är det ger mer makt åt gemene man – oavsett om man gjort högskoleprovet 2018 för att senare bli journalist, eller om man bara är en enkel arbetare som vill få ut sitt budskap.

Några exempel på alternativ media

I Sverige har det öppnat mängder av alternativ media som reaktion på public service och de vanliga mediernas debatter – eller rättare sagt brist på dessa. Några exempel på media som valt att ta saken i egna händer är:

  • Ledarsidorna
  • Nyheter idag
  • Samhällsnytt

Något som många av de nuvarande alternativa medierna har gemensamt, är dock att de är relativt invandringskritiska och många lutar mer åt högerfronten än åt vänsterfronten. Dock är alternativa medier något som från början var betydligt mer vänster än höger, om man tittar till historien.

Alternativa mediers forna strider

Nej, alternativa medier är inte något som föddes med internet. De första tecknen på andra kanalaer uppstod redan för 500 år sedan. Den första alternativa media som ingår i gruppen, är flygbladen som togs vid tryckning av böcker och alla papper som blev över. På så sätt kunde bonderevolutioner och mobilisering av missnöjda människor, åstadkommas och förändra världen. Istället för att skriva ned en massa text, så användes flygbladen till att trycka upp bilder som även obildade och icke läskunniga människor kunde förstå. Ju mer tekniken gjorde framsteg, desto mer kunde alternativ media hitta hörn att infiltrera sig i. Och på den vägen är det!