Rekordmånga svenskar arbetar hemifrån

I januari 2020 upptäcktes spridningen av ett nytt coronavirus, kallat Covid 19, i Kina. Det tog ett tag innan världen förstod allvaret i det hela, när alltfler kineser dog efter att ha smittats av viruset. På grund av hur samhället lever idag gällande resor och nöjen tog det inte lång tid innan viruset spridit sig över hela landet och WHO meddelade att det nu klassades som en pandemi. Detta fick nästan hela världen att ta till drastiska åtgärder och stora delar av samhället försattes i pausläge.

Tvingas arbeta hemifrån

En av konsekvenserna av virusspridning blev att Sveriges regering rekommenderade alla som har möjlighet att arbeta hemifrån. Detta innebär främst kontorsjobb, men även vissa andra yrken går att utföra från hemmet. Samtidigt råder det stora varsel och permitteringar i Sverige och läget är helt klart osäkert. För de som fortfarande har sin anställning och nu har fått bygga upp ett kontor hemma kan omställningen kännas stor. Hur motiverar man sig till att utföra sitt jobb lika bra hemifrån som från kontoret?

Tydlig arbetsplats i hemmet

En majoritet av de som nu arbetar hemifrån är rörande överens om vad som är viktigast för arbetsmoralen; en fast arbetsplats. Det behöver inte vara ett fullskaligt kontor, men en särskilt plats i hemmet som endast avsedd för arbete. Det innebär att du inte ska sitta i soffan med tv:n igång, utan ha en egen liten hörna med stol och skrivbord där du kan arbeta ostört.

Det är också viktigt att ha alla redskap och kontorsmaterial som man i vanliga fall har på sitt kontor. Passa på att investera i skrivare, papper, pennor av bra kvalitet och andra saker som man gärna vill ha nära till hands på kontoret.

Att behöva avbryta sitt arbete för att springa och leta efter en penna, eller inte kunna utföra en uppgift till fullo för att man inte äger en skrivare, är sådant som helt kan förstöra arbetstempot. Var flexibel i dina lösningar och ta hjälp av kollegor och chefer för att lösa små problem som uppstår i vardagen.

Håll kontakt med kollegorna

Det kan bli ensamt att arbeta från hemmet när man är van vid att sitta i ett kontorslandskap. Detta kan göra att tempo och arbetsmoral sakta går neråt. Därför är det väldigt viktigt att upprätthålla kontakten med kollegorna även om man inte kan träffas på riktigt. Håll ett möte via till exempel Skype varje morgon för att stämma av med kollegorna vad alla gör, och se om någon behöver lite extra hjälp med någonting. Detta upprätthåller känslan av gemenskap. Ett liknande avstämningsmöte rekommenderas att ha även i slutet av dagen. Under arbetsdagen kan ni hålla kontakten via chatt, eller äta lunch tillsammans över videolänk för att kunna prata om något annat än jobbet en stund.