Om ”Dagens Nyheter” är det första man tänker när man hör ”morgontidning” är det inte konstigt, eftersom just DN är den största morgontidningen i Sverige. Den har utkommit sedan 1864 när tidningen grundades, och är idag en daglig tidning med utgivning i hela landet. Fokus ligger dock på Stockholmsområdet, vilket bland annat märks på tidningens bilaga Sthlm.
DN:s grundare var Rudolf Wall, som hade tidigare erfarenhet av att jobba med tidningar från Aftonbladet och Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning. Det första numret av tidningen utkom den 23 december år 1864. Redan år 1888 hade tidningen blivit så framgångsrik att Albert Bonnier köpte aktier i tidningen, och år 1909 blev hans son Karl Otto Bonnier styrelseordförande för tidningen efter att han förvärvat aktiemajoriteten. Då hade tidningen också flyttat från sina ursprungliga lokaler på Regeringsgatan till Klarakvarteren, år 1901. Länge höll tidningens redaktion så klart till i den ikoniska DN-skrapan, ett höghus i Marieberg som när tidningen flyttade in år 1964 var nybyggt. Trots att höghuset behåller sitt namn sitter dock DN:s redaktion numera i ett intilliggande hus, närmare bestämt det gamla tryckeriet som både DN och Expressen använde sig av.
Sedan Bonnier blev största aktieägaren har Dagens Nyheter utökat sin verksamhet bland annat genom att starta kvällstidningen och dotterbolaget Expressen, år 1944. Tio år senare hade Dagens Nyheter en omsättning på 80 miljoner kronor och 2 730 anställda.
Om du själv håller på att utbilda dig till journalist, drömmer du kanske om att också jobba på just Dagens Nyheter – inte konstigt, med tanke på att de är en av de största arbetsgivarna inom nyhets- och journalistiskvärlden. Livet som student, innan man har det där drömjobbet, kan dock vara svårt, i alla fall ekonomiskt. Om du skulle hamna i ekonomisk knipa som student kan en nödlösning för att betala månadens räkningar vara att låna pengar på Mobillan.se. Då måste man bara se till att betala tillbaka lånet med nästa studielån.
I takt med att världen runt om tidningen har förändrats, har även DN tvingats ändra sitt innehåll och sitt format för att hänga med i den tekniska utveckling som hela tiden skrider framåt. Det har bland annat inneburit att DN tagit klivit ut på internet, och numera finns i en nätupplaga. Denna var till en början gratis, men finns nu bara tillgänglig i form av ett begränsat antal gratis artiklar varje månad innan man måste betala för en prenumeration för att se hela tidningens innehåll. DN har också fått större konkurrens från andra tidningar, både på nätet och i pappersform, vilket har gjort att dess upplaga har sjunkit.
Något som däremot inte har förändrats nämnvärt genom historien är tidningens politiska tendens. Under de första femtio åren av tidningens existens sades det först att ”friheten är vår lösen och vårt mål”, senare att den var frisinnad. Senare blev den politiska tendensen mer uttalad, då tidningen fick en liberal inriktning. Mellan mitten av 1970-talet och slutet av 1990-talet kallade sig tidningen för oberoende, och sedan dess och fram till idag för oberoende liberal.