Journalistutbildningar

People in photographic agency choosing pictures to edit

Allt färre personer söker sig till landets olika journalistutbildningar. Med största sannolikhet beror det på den tuffa arbetsmarknaden som väntar en nyutbildad journalist. Att få jobb inom denna hårt konkurrensutsatta bransch har alltid varit svårt, men idag är läget extremt. Allt fler söker sig därför till ”säkrare” yrken, eller väljer att bredda sin kompetens. För att ha en chans på dagens mediemarknad krävs ofta att du är en multikonstnär. Förutom det rena skrivandet ska du ofta även behärska foto, webb och kunna producera rörligt material. Ju fler områden du behärskar, desto lättare kan du kamma hem drömjobbet.

En mediebransch i kris

Sundsvalls journalistutbildning får färre sökande, vilket är ett trendbrott från tidigare år. Den tidigare mycket populära journalistutbildningen på Mittuniversitetet var för bara några år sedan svår att komma in på då den var ett av landets mest attraktiva. På den tiden krävde skolan högsta betyg eller nära inpå felfritt högskoleprov för att eleven skulle ha en chans att få en plats. Idag krävs endast 0,15 poäng på högskoleprovet och betygskraven har också sänkts. På grund av det sinande intresset har universitetet också lagt ner sin journalistutbildning för akademiker, samt bildjournalistutbildningen. Ingemar Åttingsberg, universitetslektor och huvudansvarig på journalistprogrammet, tror att den negativa utvecklingen hänger ihop med att mediebranschen befinner sig i kris.

Journalistiska nedskärningar i Sundsvall

Det är väl knappast någon nyhet att arbetsmarknaden för journalister är tuff i hela Sverige, men branschen har kanske drabbats extra hårt i Sundsvall. Under de senaste åren har mediebolagen här fått lida av flera nedskärningar och nedläggningar. Exempelvis har man lagt ner Dagbladet och flera andra redaktioner som Mittnytts och SR:s har fått banta, och TV4 har slutat med sina lokalsändningar i länet. Detta skapar oro bland Sundsvalls journaliststudenter, bland annat Niklas Wallner, som säger att det ständigt diskuteras i hans klass om vad som kommer att hända efter examen. Att hitta en fastanställning kanske går men är svårt, menar han.