Rapport

Rapport är Sveriges största nyhetsprogram, och har sänts sedan den 5 december 1969. Det var samma dag som Sveriges Television startade sin andra kanal, TV2. Programmet hade från början ett något annorlunda uppdrag, då man i Rapport inte bara rakt skulle rapportera nyheter, utan också kommentera dem. Syftet var att ”berätta om viktiga saker på ett begripligt sätt”. Den mer traditionella nyhetsrapporteringen skedde istället i programmet TV-nytt. Det kommenterande formatet fick dock mycket kritik från tittarna, som bland annat anklagade programmet och kanalen för att vara vänstervridna.

Så småningom förändrades dock organisationen av nyhetsrapporteringen på SVT, vilket innebar att Rapport fick ett mer omfattande uppdrag som inte bara gick ut på att kommentera och förklara nyheter. De tog också över den mest populära sändningstiden för nyheter, 19.30. Detta medförde att Rapports tittarsiffror stadigt ökade, och till slut gick de om Aktuellt, som dittills varit det största nyhetsprogrammet i Sverige.

Abc_aktuellt_rapport_2014Idag sänds Rapport varje heltimme under natten i SVT 2 och i Gomorron Sverige, utöver sina ordinarie sändningstider klockan 12.00, 16.00, 18.00 och 19.30, samt vid en kvällssändning. De kortare nyhetssändningarna bytte dock namn i februari 2016 till att helt enkelt heta SVT Nyheter. De enda sändningarna som kallas för Rapport idag är därför klockan 18.00 och 19.30. Om du kollar på Rapport varje dag för att hålla dig uppdaterad om vad som händer i världen, men känner att din tv inte är riktigt lika uppdaterad, ska du gå in på billigatv.se. Där hittar du enkelt de senaste tv-modellerna till bäst pris.

Rapports status som den största nyhetssändningen gjorde också att man så småningom flyttade över A-ekonomi-sändningen från Aktuellt till Rapports 19.30-sändning. A-ekonomi slutade dock sändas i juni 2011, och istället lades bevakningen av ekonominyheter ut på flera andra nyhetsprogram.

Rapport har fortsatt förnya sig sedan dess, då nyhetssändningen i april 2008 tog steget ut i den digitala världen. Då var det nämligen premiär för webbkanalen Play Rapport. Kanalens nyhetsinslag lästes upp av flera olika SVT-programledare, och som tittare kunde man antingen titta på inslagen i den ordning som redaktionen satt ihop dem i, eller klicka på de specifika inslag man ville se. Play Rapport finns dock inte kvar som enskild kanal idag, utan dess innehåll har integrerats med SVT:s nyhetswebbsida.